ΠΡΟΛΗΨΗ

 

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να διαπιστώσετε αν κάποιος άλλος έχει HIV από την εμφάνισή του.

ΠΡΟΛΗΨΗ- Υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη του HIV;

Έως τώρα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικό προφυλακτικό εμβόλιο έναντι του HIV. Ωστόσο, επειδή η αντιρετροϊκή αγωγή (HAART) μειώνει τη συγκέντρωση του ιού στα μολυσματικά βιολογικά υγρά και συνεπώς ελαττώνει την πιθανότητα μετάδοσής του, δίνεται πλέον μεγάλη σημασία στο ρόλο που διαδραματίζει η χορήγηση της αντιρετροϊκής θεραπείας στον τομέα της πρόληψης.

U=U

To U=U προκύπτει από τα αρχικά Undetectable και Untransmittable. Πρόκειται για την επιστημονική τεκμηρίωση που αλλάζει όλα όσα γνωρίζαμε για τον HIV , καθώς διακηρύσσει και αποδεικνύει ότι ένα άτομο που ζει με HIV, λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία και έχει επιτύχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο στο αίμα του για τουλάχιστον 6 μήνες, δε μπορεί πρακτικά να μεταδώσει τον ιό σε κάποιον ερωτικό σύντροφο, ακόμη και με σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις

Σε περιπτωση έκθεσης, υπάρχει προφυλακτικη αγωγή?

Σε περίπτωση έκθεσης στον HIV , υπάρχει η Post Exposure Prophylaxis (PEP), που περιλαμβάνει τη λήψη κοκτέιλ αντιρετροϊκών φαρμάκων όσο το δυνατόν συντομότερα (μέσα σε 72 ώρες) μετά από ένα πιθανολογούμενο γεγονός έκθεσης στον ιό HIV .

Το 2022 εγκρίθηκε στην χώρα μας και η Pre Exposure Prophylaxis (PrEP) .
Η PrEP είναι ένας νέος τρόπος πρόληψης της HIV λοίμωξης για τους ανθρώπους που είναι HIV αρνητικοί και βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο μόλυνσης .
Η αγωγή περιλαμβάνει τη λήψη ενός χαπιού κάθε μέρα.
Το χάπι περιέχει 2 φάρμακα που χρησιμοποιούνται και στη θεραπεία των ατόμων που ήδη έχουν μολυνθεί. Εάν εκτεθείτε στον ιό HIV μέσω σεξουαλικής επαφής ή κοινής χρήσης ενέσιμων ναρκωτικών και έχετε πάρει PrEP, αυτά τα δύο φάρμακα μπορούν να σταματήσουν τον ιό από το να μολύνει τον οργανισμό σας.